Skip to content

Tattoo nazorg​

Je hebt net een fonkelnieuwe tattoo laten zetten. Nu wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk mooi blijft. Er wordt vaak gezegd dat de nazorg minstens net zo belangrijk is als het voorwerk en de manier waarop je tattoo gezet is. Het enige ‘nadeel’ is dat je zelf verantwoordelijk bent voor deze nazorg. Je moet dus goed weten wat je doet, en waarom je het doet. Je tattoo shop heeft je ongetwijfeld goed ingelicht over de nodige nazorg, maar het kan natuurlijk dat je toch nog met vragen zit.

Er is heel veel informatie beschikbaar, en de meest gestelde vragen over tattoo nazorg kunnen vaak niet met één antwoord worden afgedaan. Iedereen heeft een verschillend huidtype, en elk lichaam reageert anders op een tattoo. Het kan dus goed dat een bepaalde manier van nazorg voor één persoon goed werkt, en voor een ander person juist averechts werkt. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet: ga niet zomaar experimenteren!

Tattoo hygiëne​

Als je tatoeage net gezet is, moet je er snel aan wennen altijd je handen met desinfecterende zeep te wassen voor je aan je tatoeage zit. Een nieuw gezette tatoeage is in principe een open wond, behandel hem dus ook zo.

Het wassen van de tatoeage zelf gaat met een milde zeep zonder parfum. Gebruik geen desinfecterende middelen op je tatoeage. Was je tatoeage niet te vaak, maar wel in ieder geval één keer per dag. De eerste paar dagen mag je hem twee keer per dag wassen, maar daarna zou één keer per dag moeten volstaan. Na het wassen dep je de tatoeage droog met een niet-pluizende doek. Dek je tatoeage niet af met verband, pleisters, of (huishoud)folie.

Tattoo insmeren​

Als je je tatoeage net gewassen hebt, is het normaal dat hij na het droogdeppen erg droog en stug aanvoelt. Je wilt dit tegengaan, omdat droge huid kan gaan barsten of schilferen, waardoor de tatoeage beschadigd kan raken. Dit kan met een crème, zalf of balsem. Deze mag geen parfum bevatten. Ook kan je bodylotions het beste vermijden. Iedere huid is anders: heb je een gevoelig huidtype, gebruik dan vooral milde, niet te zware creme of balsem.

Als je je tatoeage insmeert, doe dit dan met beleid: smeer niet te hard en ga niet te ruw om met je huid. Ook is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid crème, zalf of balsem die je gebruikt. Smeer niet te dik, maar smeer zuinig: je huid moet het product op kunnen nemen. Wanneer je huid weer droog aan begint te voelen, kan je gerust nog een keer smeren. Was in alle gevallen vóór elke keer smeren je handen met desinfecterende zeep!

Je tattoo shop geeft in de meeste gevallen zelf huidverzorgingsproducten mee. Geven ze je vaseline of bepanthen mee? Let op, want in sommige gevallen kan je deze producten beter niet gebruiken.

Mijn tattoo jeukt​

Tijdens het helingsproces kan het voorkomen dat je tattoo gaat jeuken. Een beetje jeuk is in principe normaal: jeuk geeft aan dat je huid aan het genezen is. Het insmeren van je huid gaat de meeste uitdroging, en dus ook jeuk, tegen. Mocht het toch gebeuren dat je huid uitdroogt, en dat er korstjes op de tattoo komen, ga dan absoluut niet eraan zitten en/of krabben! Dit kan de tatoeage ernstig beschadigen. Raadpleeg bij korstvorming en zeer ernstige jeuk als gevolg van ontsteking of infectie altijd een arts of je tattoo shop.

Bepanthen of vaseline?​

Er zijn veel verschillende theorieën wat betreft het gebruik van vaseline of bepanthen bij de verzorging van je tatoeage. Vroeger zweerde men bij deze producten, maar tegenwoordig vermijden sommige mensen ze om verschillende redenen.

Vaseline zorgt ervoor dat je huid veel minder snel droog aanvoelt, maar heeft ook een ‘verstikkende’ werking op je huid. Dit kan het helingsproces remmen, en bovendien ook zorgen voor een ‘ideale’ omgeving voor infecties. Wil je het toch gebruiken, wees dan spaarzaam met de hoeveelheid, en zorg ervoor dat je huid en je handen goed schoon zijn vóór gebruik.

Bepanthen wordt nog steeds veel gebruikt. Wat veel mensen echter niet weten is dat er lanoline en wolvet in zit, twee stoffen die voor (heftige) allergische reacties kunnen zorgen. Zorg er dus voor dat je vóór het gebruik van bepanthen weet of je allergisch bent voor de bestanddelen. Allergische reacties kunnen er onder andere voor zorgen dat je tatoeage kleur verliest.

Infecties voorkomen​

Het laatste wat je als eigenaar van een nieuwe tatoeage wil, is dat je een infectie oploopt. Zoals gezegd is het belangrijk om zo min mogelijk aan je tatoeage te zitten, en altijd je handen te wassen voor je de getatoeëerde huid aanraakt. Toch zijn er genoeg andere invloeden die er alsnog voor kunnen zorgen dat je tatoeage geïnfecteerd raakt.

Het is belangrijk dat je tijdens het helingsproces geen strakke kleding over je tatoeage draagt. Het is sowieso belangrijk dat je kleding goed schoon is. Katoen is in de meeste gevallen de ‘veiligste’ keus. Wat voor kleding geldt, geldt ook voor je beddengoed. Het is verstandig om de eerste paar weken je (katoenen) beddengoed regelmatig te verschonen.

Wees voorzichtig bij het contact met (huis)dieren. Is je getatoeëerde huid toch in contact gekomen met een (huis)dier? Was dan voorzichtig af met lauw water en milde, parfumloze zeep.

Douchen mag gewoon, maar niet te lang. We raden je aan het bad te vermijden de eerste paar weken. Zwemmen kan dus ook niet.

Zon en zonnebank​

Houd je tatoeage in de weken na het zetten zo veel mogelijk uit de zon. Ga ook niet onder de zonnebank. Als je wél de zon in gaat, moet je je tatoeage (maar ook de rest van je lijf natuurlijk!) goed insmeren met een zonnebrandcrème of sunblock met een hoge factor (30 of hoger). Tatoeages verliezen scherpheid en kleur als ze veel zon gezien hebben.

Partner

Partner

Meer info en tips